Dräcke

Dräcke byalag

Vid sjön Dräcken, söder om Hedemora, har den bördiga slätten kring Dalälven precis övergått i bergslag. Här, i Dräcke och Gräntse, låg ett par av hyttorna i Norbergs Bergslag. Järnhanteringen varade i 400 år. Sista blåsningen i masugnen i Dräcke skedde 1860. En kort vandring runt dammen och bäcken kan ge en aning om hur det såg ut. Kolmagasin, slaggupplag, hyttor och hammare. En skiss vid dammen visar vägen. Idag är Dräcke och Gräntse och skogarna runt Dräcken en fridsam oas för den som vill plocka bär och svamp, fiska, bada, vandra, rida, cykla.

Ovanpå slagghögarna efter hyttdriften har Dräcke byalag ställt iordning en rastplats – ett ljuvligt ställe att slå sig ner med sin matsäck och njuta av utsikten över dammen och sjön. Det finns plats att parkera både bil och häst under rasten. Ett par gånger varje sommar blir det mera drag i luckan. Då ställer Byalaget till med fest med underhållning och trivsam samvaro.
På sommaren arrangeras allt från grillkväll till Dräckedagen –
håll utkik efter affischer i trakten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>